MPLS VPN

Multiprotocol Label Switching (MPLS) este un mecanism folosit în reţelele de telecomunicaţii, care direcţionează şi transportă date între diferite noduri din reţeaua companiei, fiind extrem de scalabil. Protocolul MPLS facilitează crearea de "legături virtuale" între noduri de reţea îndepărtate şi poate încapsula pachete care conţin protocoale de reţea diferite.

Protocolul MPLS atribuie etichete, care sunt utilizate pentru redirecţionarea pachetelor de date, fără a fi necesară examinarea pachetului în sine. Această procedură permite crearea de circuite end-to-end pe orice tip de mediu de transport, folosind orice protocol care este disponibil. Principalul beneficiu este eliminarea dependenţei faţă de tehnologiile care utilizează nivelul legăturii de date, cum ar fi ATM, Frame Relay, SONET sau Ethernet.

Raportat la modelul de referință OSI (Open Systems Interconnection), MPLS funcţionează între nivelul 2 (nivelul legătură de date) şi nivelul 3 (nivelul rețea), fiind conceput pentru a oferi un serviciu unificat de transport de date.