Virtualizare

Virtualizarea este procesul prin care echipamentele hardware sunt transpuse prin procese logice în mediul virtual. Astfel, resursele fizice ale unui echipament (server, sisteme de operare etc.) sunt utilizate pentru crearea mai multor maşini virtuale, care se comportă ca şi unităţi de calcul individuale.

Soluţia de virtualizare presupune instalarea pe un echipament gazdă, de maşini virtuale pe care vor rula alte sisteme de operare. Fiecare unitate astfel creată va avea propriile resurse hardware şi va opera independent de orice alte maşini virtuale care s-ar putea regăsi pe serverul gazdă.

Virtualizarea permite utilizarea a multiple maşini virtuale, fiecare cu sisteme de operare eterogene, care rulează separat, una lângă alta, pe aceleaşi echipament hardware. În cazul în care sistemul de operare al unei maşini virtuale devine inoperabil, celelalte maşini vor funcţiona în parametrii optimi, nefiind afectate de indisponibilitatea unei alte maşini.

Fiecare maşina virtuală beneficiază de propriul ei set de caracteristici hardware (RAM, CPU, HDD, etc) pe care este instalat un sistem de operare împreună cu aplicaţiile necesare. Maşinile virtuale sunt stocate în sistemul de operare gazdă sub forma de fişier, făcând posibilă copierea şi salvarea rapidă a maşinilor virtuale.

Beneficii:

  • Uşurinţă în utilizarea şi instalarea maşinilor virtuale;
  • Consumul de resurse al aplicaţiei de virtualizare este determinat de la bun început, astfel se poate planifica utilizarea optimă a fiecărui echipament IT din cadrul companiei;
  • Disponibilitate sporită pentru echipamentele din parcul IT;
  • Consumul de curent va scădea simţitor, având în vedere că pe un singur echipament vor rula mai multe maşini virtual;
  • Uşurinţă în efectuarea de operaţiuni de back-up.